Co w sobie kryją produkty spożywcze?

Odkrywamy skrobię

Uczniowie klasy 5A na lekcjach przyrody poznawali budowę organizmu człowieka, w tym również układu pokarmowego. Jedna z naszych lekcji była wyjątkowa, a uczniowie przygotowali się do niej już tydzień wcześniej! Na niej uczniowie wcielili się w prawdziwych badaczy - w rękawiczkach, z barwnikiem i różnymi próbkami przystąpili do działania. W ramach realizowania w naszej szkole programu ?Czytamy i odkrywamy? zadaniem uczniów przed lekcją było dowiedzieć się, co możemy wykryć za pomocą jodyny i czym jest skrobia. Z tą wiedzą przystąpiliśmy do działania, każdy samodzielnie sprawdzał czy w przyniesionych przez siebie produktach spożywczych znajduje się SKROBIA.

Za pomocą pipet uczniowie nakrapiali jodynę na próbki i obserwowali zmiany. Tam gdzie pojawiła się barwa fioletowa (czasem tak mocna, że aż prawie czarna) odkryliśmy skrobię - czyli rodzaj cukru. Na zdjęciach widoczne są wyniki doświadczeń uczniów.

  {gallery animation=1918 slider=boxplus.carousel slider:positioning=center}artykuly/2014/skrobia{/gallery}